După ce ne-am întors din cea mai lungă călătorie a noastră de până acum, ne-am gândit că ar fi o idee bună să alcătuim un top al locurilor care ne-au impresionat cel mai mult dintre cele 25 de puncte de interes de pe traseul nostru!
Traseul parcurs în 27 de zile ce a cumulat aproximativ 10.000 km |
Fără prea multe introduceri, cred că putem începe:
1. Oradea, România - Piața Unirii. O plimbare prin Piața Unirii te duce cu gândul la Viena: multe clădiri renovate și tramvaiul ridicat la același nivel cu zona pietonala, lucru rar întâlnit în România.
Primăria din Oradea stă liniștită într-un colț al Pieții Unirii |
2. Brno, Cehia - Teatrului Național și Light Fountain. În parcul din fața Teatrului Național se află Light Fountain, ce oferă un spectacol de culori, forme "desenate" și text, folosind picăturile de apă. Locul ne-a furat privirea pentru mai bine de 30 de minute, chiar dacă textul era preponderent în limba cehă.
Light Fountain este impresionantă după lăsarea întunericului |
3. Dresda, Germania - Fürstenzug. Fresca ce acoperă zidului nordic al vechilor grajduri ale castelului din Dresda se întinde pe 102 m și este formată din mai bine de 23.000 bucăți de porțelan de Meissen. Impresionat este cât de bine se armonizează și se ascunde această operă de artă printre celelalte clădiri istorice, astfel încât poți trece pe lângă ea fără să îți dai seama ce ai pierdut.
Fresca într-un galben solar este o adevărată bijuterie |
4. Storebaelt, Danemarca - Podul care leagă Copenhaga de continent. Podul care unește Zeeland (insula unde se află Copenhaga) cu Funen (cea mai apropiată insulă de continent) este, de fapt, un complex de două poduri și o insulă. Special location: există o plajă în apropierea punctului de plată de unde poți surprinde această priveliște. Dacă vrei să afli mai multe detalii te invit să citești Episodul I - IașiNordKapp.
Podul impresionant pe care trebuie să îl traversezi ca să ajungi cu mașina în Copenhaga |
5. Copenhaga, Danemarca - Rosenborg Castle. Situat în incinta unui parc de un verde crud, considerat cel mai vizitat parc din Copenhaga, această vilă (așa pare la prima vedere) este, de fapt, un castel din secolul al XVII-lea, în interiorul căruia vei putea admira multe obiecte de artă, dar, mai ales, Bijuteriile Coroanei Daneze.
Vilă la exterior, palat în interior |
6. Oresund, Danemarca/Suedia - Podul care leagă Copenhaga de Malmo. Similar cu Storebaelt, podul nu este un simplu pod, ci un tunel în partea daneză și o insulă artificială și un pod spectaculos, în partea suedeză. Se pare că danezii nu se limitează la a construi o simplă legătură între două puncte geografice, ci proiectează adevărate perle arhitectonice. Din păcate, noi nu am găsit locul pentru a imortaliza panorama perfectă, așa că nu avem nici o poză cu acest pod.
În lipsa unui punct foarte bun de panoramă ne delectăm cu The Oldenborg Horn din colecția de bijuterii Rosenborg Castle |
7. Malmo, Suedia - Science and Maritime House. Inițial, am considerat Muzeul de Tehnologie și Marină drept un obiectiv în care urma să petrecem relativ puțin timp și eram îngrijorați că nu vom mai avea altceva de făcut în Malmo. Totuși, cred că a fost cel mai interesant loc din tot orașul. Libertatea de a te plimba în voie prin muzeu, împreună cu diversitatea exponatelor și chiar posibilitatea testării unora, ne-a impresionat plăcut. Deocamdată nu știu vreun alt loc în care să poți vedea un submarin real, cu posibilitatea de a urca și a testa unele dintre mecanismele existente la bordul acestuia.
La Muzeul Tehnologiei și Marinei vei vedea avioane, mașini, trenuri și un submarin! |
8. Oslo, Norvegia - Vikingskipshuset. Odată intrat în Muzeul Corăbiilor Vikinge, se naște întrebarea: cum au fost introduse bărcile în muzeu? Și dacă ajungi într-adevăr pe acolo, te invit să fii atent și la locurile prin care treci în drumul tău, pentru că vei fi surprins de clădirile frumoase din jur (unele păzite chiar de militari). În interiorul muzeului, pe lângă cele trei exponate principale, vei putea citi despre sau vedea direct filmul cu povestea și motivul pentru care s-au descoperit doar corăbii mortuare. Spoiler alert: poți citi mai multe în Episodul II - IașiNordkapp.
Un muzeu interesant, mai ales când te gândești că a fost constituit în jurul a trei corăbii |
9. Borgund Stave Church, Norvegia. Una dintre cele mai bine păstrate biserici de lemn se află în apropiere de Borgund. Poți găsi și în România, în Maramureș, multe biserici din lemn bine conservate, însă Borgund Stave Church impresionează prin vechime, poziționare, ilustrarea motivelor arhaice din interior si, mai ales, conservarea impecabilă.
O minunăție de biserică ce stă încă în picioare după mai bine de 800 de ani de existență |
10. Gudvangen, Norvegia - locul calmului absolut. Gudvangen este capătul fiordului Nærøyfjord, acesta din urmă făcând parte din Sognefjord, fiordul care pătrunde cel mai adânc în continent. Cum prima impresie contează cel mai mult, aș putea spune că Gudvangen ne-a impresionat prin liniștea, calmul și măreția sa.
Gudvangen este locul în care munții încolțesc oceanul |
11. Geiranger, Norvegia - cât de mici suntem! Geiranger este prezent prin toate ghidurile turistice cu Norvegia, așa că poate ai să consideri că este un obiectiv foarte turistic. Da, așa este, dar nu contează: oricâți turiști ar mișuna în jurul lui, Natura are grijă să te impresioneze pe tine personal, să te facă se te simți mic și neimportant pe lângă toate puterile și măreția ei.
Geiranger - bariera în calea oceanului |
12. Alesund, Norvegia - Alnes. Orășelul Alesund este așezat pe mai multe insule, lăsând impresia unui loc cu totul aparte. În vecinătatea lui se găsesc mai multe insule, printre cele mai accesibile fiind: Vigra, Valderøy, Giske și Godøy. Într-un spațiu de poveste, pe ultima insulă se află localitatea Alnes, care mi-a amintit de o replică din romanul "Moromeții": "timpul avea cu oamenii nesfârșită răbdare!". Mai multe detalii poți afla în Episodul III - IașiNordkapp.
În Alesund simți ca timpul are nesfârșită răbdare |
13. The Atlantic Road, Norvegia - Storseisundbrua. Drumul, care traversează multitudinea de insule ce alcătuiesc "poarta de intrare" în Kvernesfjorden, este supranumit The Atlantic Road. Dacă ai să treci pe aici, îți recomand să faci traseul de la Est la Vest pentru a te bucura de iluzia optică formată de Storseisundbrua, podul ce pare să se oprească în aer. Vei avea ocazia să admiri peisajul din locul de promenadă alăturat.
"Verișorul" pe apă al Transfăgărășanului |
14. Røros, Norvegia - Orașul. Localitatea Røros se află în centrul peninsulei scandinave, foarte aproape de granița cu Suedia. Centrul orașului pare neschimbat de mai bine de 200 de ani, iar clădirile construite din lemn și piatră dau un aer aparte orașului. Noi l-am vizitat vara, dar din câte am înțeles de la localnici, majoritatea turiștilor ajung acolo iarna pentru a se plimba prin centrul orașului cu sănii trase de reni.
Dacă vrei să te întorci în timp cu vreo 200 de ani, poți vizita centrul orașului, neschimbat din 1800 |
15. Jokkmokk, Suedia - The Arctic Circle. În apropiere de Jokkmokk, există un popas rutier cu cafenea, parcare și magazin de suveniruri, care marchează paralela numită "Cercul Polar". Tot aici am găsit și un reprezentant al populației Sami (laponi), un tip foarte interesant care cunoaște multe povești ale locului și ține un caiet cu expresii uzuale în toate limbile Pământului - în română avea doar trei cuvinte, așa că l-am mai ajutat noi cu încă vreo zece.
După ce treci de Jokkmokk și de Cercul Polar, peisajul se schimbă din ce în ce mai repede |
16. NordKapp, Norvegia - The Globe. Nordkapp, cel mai popular punct dintre toate "cele mai nordice" puncte ale Europei 😅, reprezintă, de fapt, o esplanadă amenajată la înălțimea de 307 m, învecinată direct cu oceanul, și un monument metalic înfățișând globul pământesc. Se poate ajunge foarte ușor cu mașina până aici, iar peisajul până la Nordkapp te pregătește pentru senzația pe care o vei avea odată ajuns acolo: ești la capătul nordic al Europei, iar de aici nu vei vedea decât Ocean până la calota glaciară (pe care nu o vezi oricum pentru că Pământul nu este chiar drept 😀). Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți ajunge aici, te invit să citești Episodul IV - IașiNordkapp
Cel mai popular capăt nordic al Europei! |
17. Rovaniemi, Finlanda - Santa Claus Holiday Village. Hint: Santa nu este acasă vara. Chiar dacă nu era aproape nimic deschis în Satul lui Moșu', cu excepția magazinului de suveniruri, ne-am putut imagina cum, iarna, totul devine foarte animat, cum întâlnești la tot pasul personaje specifice anotimpului, iar copiii caută împreună cu părinții lor jucăriile făcute de spiridușii Moșului.
Satul lui Moș Crăciun pare un pic înfricoșător pe perioada verii. Colinde răsună pentru...nimeni! |
18. Helsinki, Finlanda - Kampin kappeli. Până acum, Helsinki este singurul oraș în care am putut admira o așa mare diversitate arhitecturală a lăcașurilor de cult: unele sunt din lemn, altele din piatră, în stil bizantin sau chiar modern. Kampin kappeli, în traducere liberă Capela Liniștii (Chapel of Silence), este construită în mijlocul unei zone foarte zgomotoase din Helsinki, dar interiorul este scăldat într-o liniște perfectă.
Capela din centrul orașului sau cum să redescoperi bucuria meditației oricând și oriunde |
19. St. Petersburg, Rusia - Faberge Museum. Să identifici un singur loc din St. Petersburg pentru top este ceva aproape imposibil. Te poți întreba: oare de ce nu se află în top Muzeul Ermitaj sau Biserica Mântuitorului Însângerat?! Răspunsul este simplu și foarte subiectiv: pentru că în Muzeul Faberge vei găsi opere de artă mai sclipitoare 😍 și preferate de Zuggița. Fiecare piesă realizată de Casa de Bijuterii Faberge este absolut deosebită: un cocoș cu pene naturale, o tabacheră utilizată de un membru al familiei țarului, un țăran în miniatură care pare că se mișcă.
Una din cele mai spectaculoase colecții private de bijuterii - care poate fi vizitată |
20. Peterhof, Rusia - Palatul și Grădinile de la Peterhof. Chiar dacă Peterhof ține cumva de St. Petersburg, acesta merită un loc separat în top pentru că aici te vei întoarce în timp, în perioada Rusiei Imperiale. Palatul a fost distrus aproape complet în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost reconstruit cu mare grijă la detalii, și nu doar Palatul și interioarele, ci și grădinile au fost amenajate așa cum arătau în perioada lor de glorie. Dacă vrei să afli mai multe poți citi în Episodul V - IașiNordkapp.
Peterhof și grădinile palatului redau imaginea Rusiei în perioada Imperialistă |
21. Tallinn, Estonia - Orașul vechi. Să zicem că te plimbi prin orașul vechi, care este delimitat în multe locuri încă de zidurile inițiale, intrarea făcându-se chiar prin vechile porți ale cetății. Dacă ești puțin atent la zumzetul făcut de oameni, vei fi transpus într-o altă lume, una medievală, în care Tallinn-ul era un mare târg. După ce te plimbi pe străzile înguste ale cetății, te invit să mănânci la Old Hansa pentru a trăi și mai intens senzația de Ev Mediu.
Cina luată la Old Hansa poate fi considerată o experiență în sine |
22. Riga, Letonia - Brotherhood of Blackheads. Clădirea celor de la Brotherhood of Blackheads este menționată în mai multe locuri din centrul vechi al orașului Riga. Din păcate, în momentul în care am ajuns noi, mare parte a centrului vechi era în renovare, inclusiv acest obiectiv important.
Brotherhood of Blackheads din Riga cu fațada în renovare |
23. Hill of Crosses, Lituania. La doar 3 km de drumul care duce de la Riga la Vilnius, se află unul din cele mai importante puncte de pelerinaj din Lituania. Pe un mic deal, într-o parte a unei pajiști, se află peste 100.000 de cruci, cruciulițe și alte simboluri creștine. Locul este impresionant, nu numai pentru că a supraviețuit timp de 200 de ani și perioadei sovietice, ci și pentru că a fost vizitat chiar de Papa Ioan Paul al II-lea care a ținut o slujbă acolo.
Un loc bizar de pelerinaj al tuturor cultelor creștine și nu numai |
24. Vilnius, Lituania - Gate of Dawn. Chiar dacă nu pot aminti mai multe obiective pe care le-am văzut în Vilnius, pot spune că eu unul sunt fascinat de toate orașele vechi, înconjurate de ziduri, unde intrarea se face printr-o poartă cu ziduri de dimensiuni impresionante.
Poarta Albă care duce spre orașul vechi - cred că zidul acesteia are mai mult de 5 m grosime |
25. Cracovia, Polonia - Piața Centrala și clădirile din jur. Lipsa unei fotografii este cauzată de ora foarte târzie la care am ajuns în Cracovia - poate că și foamea a avut un cuvânt de spus. Cât am așteptat masa, la unul din puținele restaurante deschise, am putut admira pe îndelete Piața Centrală, despre care credem că merită să ajungă în Top. Poți să te delectezi cu ultimul episod din călătoria noastră în Episodul VI - IașiNordkapp.
Ce ai mai adăuga în acest Top?